Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

 




170. Yπάρχει Αη-Βασίλης ή είναι ένα                                    ψέμα;

                                                              Ιστότοπος: ofigousiotis2.blogspot.com                                                          Ε-mail: giwrgospattas@gmail.com

   Ο Αη-Βασίλης είναι μία παγκοσμιοποιημένη λαογραφική μορφή, για παιδιά και μεγάλους. Έρχεται τις ημέρες των Χριστουγέννων με κόκκινη στολή και λευκή γενειάδα, κουβαλώντας στην πλάτη ένα σάκο γεμάτο δώρα. Όλοι τον περιμένουν ανυπόμονα να έρθει πάνω σ' ένα έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι μέσα στο χιόνι, ακόμα και σε χώρες μη χριστιανικές.                                          Ο Αη-Βασίλης είναι η προσωποποίηση των Χριστουγέννων, της χαράς και της αγάπης. Αν δεν αγαπούσε τα παιδιά, δεν θα τους έφερνε δώρα. Κάθε δώρο που δέχεται ένα παιδί, αυτή την έννοια έχει. Πώς, όμως, φέρνει τα δώρα μέσα στο σπίτι και τα αφήνει κάτω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Αν το παιδί μας μας κάνει σχετικές ερωτήσεις, τι του λέμε; Υπάρχει Αη-Βασίλης, ή είναι ένας μύθος; 



                                                         Ο Αη-Βασίλης δεν είναι ψέμα! 

       Η ερώτηση των παιδιών, αν υπάρχει Αη-Βασίλης, προκαλεί αμηχανία στους γονείς και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Υπάρχει ή τους λέμε ψέματα; Η απάντηση είναι ότι ο Αη-Βασίλης δεν είναι ψέμα. Μπορεί σήμερα να ντύνεται κάποιος Αη-Βασίλης, αλλά παλαιότερα υπήρξε. Και τα Χριστούγεννα λέμε ότι γεννιέται ο Χριστός, αλλά δεν γεννιέται τώρα. Γεννήθηκε πριν από 2022 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αη-Βασίλη. Υπήρξε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες, Αη-Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. και έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν επίσκοπος και αφιέρωσε τη ζωή του και την περιουσία του στο να βοηθάει τους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη. Η πιο μεγάλη του αγάπη ήταν τα παιδιά, που τους έφερνε πολλά δώρα. Η ημέρα της κηδείας του, η 1η Ιανουαρίου του 379, θεωρήθηκε ότι έφερε στον κόσμο ευλογία και στη νέα χρονιά καλή τύχη. Από τότε, έχουν γίνει εθιμικός νόμος οι πρωτοχρονιάτικες ευχές μας για υγεία και ευτυχία στο νέο έτος. Ακόμα και τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς μιλούν για το Μέγα Βασίλειο και το έργο του.

                                              Ταύτιση  του Αη-Βασίλη με τον Άγιο Νικόλαο!

      Άλλοι λαοί - πιο βόρειοι από την Ελλάδα - ταυτίζουν τον Αη-Βασίλη με τον Άγιο Νικόλαο, το Santa Claus, όπως τον λένε, που έζησε λίγο νωρίτερα από το δικό μας Μέγα Βασίλειο. Το έργο του Αγίου Νικολάου ήταν επίσης φιλανθρωπικό και γενναιόδωρο. Οι λαοί αυτοί πρόσθεσαν στον Αη-Βασίλη - ή Santa Claus - στοιχεία από τις δικές τους παραδόσεις, όπως είναι οι τάρανδοι, το έλκηθρο και το αστέρι το Βορρά. Φυσικά, για την ταύτιση αυτή - Αη-Βασίλη και Αγίου Νικολάου - χρειάστηκαν να περάσουν αιώνες. Μία άλλη διαφορά του δικού μας Αη-Βασίλη, με εκείνον των πιο βόρειων χωρών, είναι το ότι σε μας ο Αη-Βασίλης φέρνει τα δώρα του την Πρωτοχρονιά, ενώ σ' αυτούς τα φέρνει τα Χριστούγεννα.

                           Πότε λέμε στα παιδιά την πραγματική ιστορία με τον Αη-Βασίλη;

      Ο Αη-Βασίλης, λοιπόν, δεν είναι ψέμα. Έζησε κάποτε και βοηθούσε τους ανθρώπους. Στην εποχή μας, γιορτάζουμε κάθε χρόνο τον ερχομό του και τη μεγάλη του συνήθεια να φέρνει δώρα στα παιδιά. Καλό είναι την πραγματική ιστορία με τον Αη-Βασίλη να τη διηγηθούμε στα παιδιά, όταν αυτά θα έχουν μεγαλώσει κάπως. Ας πούμε όταν γίνουν 6-7 χρονών. Μέχρι τότε, δεν είναι καθόλου κακό να συντηρούμε τη μαγεία του Αη-Βασίλη ότι αγαπάει πολύ τα παιδιά και τους φέρνει δώρα. Αυτό φτερώνει τη φαντασία τους και πλουτίζει το συναισθηματικό τους κόσμο. Αν, όμως, το παιδί μας μας κάνει επίμονα ερωτήσεις και σε μικρότερη ηλικία, τότε δεν διστάζουμε να του αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά που κρύβει ο Αη-Βασίλης.

                                    Η παγκοσμιοποιημένη μορφή του Αη-Βασίλη!

      Για την παγκοσμιοποίηση της μορφής του Αη-Βασίλη, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Coca-Cola! H γνωστή εταιρεία αναψυκτικών, το 1931, παρουσίασε τον Αη-Βασίλη να φέρνει για δώρα τα προϊόντα της. Η διαφήμιση, που είχε μεγάλη επιτυχία, έμελλε να διαδώσει τη μορφή του Αη-Βασίλη σε όλον τον κόσμο. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό αυτού του σήματος ήταν ο Αμερικανός σχεδιαστής Haddon Sundblom. Aυτός άλλαξε και την πράσινη στολή του Αη-Βασίλη, που φορούσε μέχρι τότε. Την έκανε κόκκινη, για να μοιάζει με το χρώμα της Coca-Cola. Tο ότι ο Αη-Βασίλης μπαίνει στα σπίτια από τις καμινάδες - όπου αυτές υπάρχουν - αυτό οφείλεται σε ένα ποίημα του Κλέμεντ Μουρ, όπου γίνεται σχετική αναφορά.

                                Ο Αη-Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά;

      Πρέπει να λέμε στα παιδιά ότι, αν είναι κακά, ο Αη-Βασίλης δεν θα τους φέρει δώρα; Είναι ένα απειλητικό μήνυμα για τα παιδιά, προκειμένου να.....συμμορφώνονται. Είναι, όμως, σωστό; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει μία παιδαγωγική αρχή που λέει ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά αλλά κακές πράξεις. Πέραν αυτού, μειώνουμε έτσι το χαρακτήρα και το κύρος του Αη-Βασίλη που βλέπει όλα τα παιδιά με την ίδια καθαρή ματιά και χωρίς διακρίσεις. Ο Αη-Βασίλης τρυπώνει σε ολωνών τα σπίτια και φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά. Αυτό είναι το αληθινό και γιορταστικό μήνυμά του και αυτή είναι η μαγική εικόνα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ας μην ξεχνάμε ότι η τελειότητα είναι ένα βάρος για τα παιδιά που δεν αξίζει τιμωρίας. Τρυφερότητα, υπομονή και αποδοχή αποζητούν όλα τα παιδιά και όχι μόνο τα καλά. Δοκιμές των ορίων επιτρεπτού - ανεπίτρεπτου είναι οι παρεκτροπές τους και όχι συνειδητές πράξεις. Μέσα από τις μικροαταξίες και τις δικές μας παιδαγωγικές συστάσεις τα παιδιά μας θα γίνουν καλύτερα. Αφήστε τα όπως είναι για να χαρούν τα δώρα του Αη-Βασίλη χωρίς άγχος.











                                                                                                                                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου