Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

 



171. H Oξυά θύμα της γραφειοκρατικής                                       γάγγραινας!

          Ιστότοπος: ofigousiotis2.blogspot.com                                                          E-mail: giwrgospattas@gmail.com

   Το παρόν θέμα αποτελεί συνέχεια της υπ' αριθ. 84 θεματικής ενότητας του πρώτου μέρους του Φηγουσιώτη, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Τότε είχα ενημερωθεί από τους αρμόδιους του κτηματολογίου ότι υπήρξε ένα "λάθος" στην περιοχή της Οξυάς Καρδίτσας, "λάθος" που επρόκειτο να διορθωθεί στα επόμενα 3 - 4 χρόνια, αλλά εις μάτην. Ας δούμε, όμως, πώς ακριβώς έχει η υπόθεση. 

                                                               Ποιο ήταν το "λάθος"!

        Αρκετοί κάτοικοι των συνοικισμών των Πλατανίων και της Συκιάς της Οξυάς βρίσκονται ακόμα σε αναστάτωση, καθώς οι οικίες και τα αγροτεμάχιά τους μεταφέρθηκαν - κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης -  μέσα στα όρια των γειτονικών κοινοτήτων της Δρακότρυπας και του Πευκόφυτου. Το Σεπτέμβριο του 2017 - όταν είχα γράψει το προαναφερθέν πρώτο άρθρο μου - είχα έρθει σε επικοινωνία με αρμόδιους του κτηματολογίου και με μία από τις τρεις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της κτηματογράφησης στο Δήμο Μουζακίου.  Αναγνώρισαν το "λάθος" τους και μου υποσχέθηκαν ότι αυτό θα διορθωθεί στην πορεία των εργασιών της κτηματογράφησης. Δεν επρόκειτο ακριβώς για λάθος, αλλά για μια ενέργεια στην οποία προέβησαν μετά την καθυστέρηση του Δήμου Μουζακίου να τους αποστείλει τα όρια των κοινοτήτων της περιοχής. Το έκαναν, μου είπαν, για να μην καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα του κτηματολογίου. Έτσι, η θέση των προαναφερόμενων αγροτεμαχίων υπολογίστηκε στο περίπου, με βάση τους οδικούς άξονες προς Δυτική και Ανατολική Αργιθέα. Μου τόνισαν ιδιαιτέρως ότι τέτοιου είδους "λάθη" συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης - είναι "λάθη" διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως μου είπαν - και ότι αυτά θα διορθωθούν στην πορεία του κτηματολογίου. Με διαβεβαίωσαν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας ή τετραετίας θα αποσταλούν σε όλους τους ιδιοκτήτες ενημερωτικά σημειώματα και χάρτες για το πού βρίσκεται η οικία και το αγροτεμάχιό τους. Αν τότε διαπιστώσουν  ότι το αγροτεμάχιό τους μεταφέρθηκε σε λάθος θέση, μπορούν να υποβάλουν ένσταση, ώστε να γίνει η διόρθωση και να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν πληρώσει κατά την υποβολή των δηλώσεων.

                                                      Καμία διόρθωση δεν έγινε!

        Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι έχουν περάσει έξι χρόνια, καμία διόρθωση στο πρόβλημα δεν έγινε. Δεν απεστάλησαν, όπως είχαν υποσχεθεί, ενημερωτικά σημειώματα και χάρτες, στους πληττόμενους δημότες, για τη θέση των αγροτεμαχίων τους. Κάποιες ενστάσεις που έγιναν, έλαβαν χώρα μετά από προφορικές διαδόσεις. Οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμα σε αναστάτωση, καθώς δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εν λόγω αγροτεμάχιά τους. Είναι αποδέκτες των συνεπειών της γραφειοκρατικής γάγγραινας που πλήττει συχνά τους πολίτες και την κοινωνία μας. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι στην προκειμένη περίπτωση. Τους ενδιέφερε μόνο πώς θα παραπλανήσουν τους δημότες, ώστε να μη στέκονται εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Έκλεισαν όπως-όπως την υπόθεση της κτηματογράφησης, χωρίς να τηρήσουν καμία υπόσχεσή τους. Υπάλληλος, μάλιστα, του κτηματολογίου μου είπε - άκουσον! - ότι δεν αναγνωρίζεται κανένα λάθος στην υπόθεση και ότι είναι το ίδιο σε όποια κοινότητα κι αν έχουν εγγραφεί τα αγροτεμάχιά τους! Ο πρόεδρος της Οξυάς, τέλος, ο κ. Λάμπρος Ευθυμίου, μου είπε ότι το λάθος, που προέκυψε με την κτηματογράφηση στην περιοχή της Οξυάς, θα διορθωθεί μετά το πέρας των εργασιών του κτηματολογίου, που υπολογίζεται να γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο. Τότε τα αγροτεμάχια των πληττόμενων Οξυωτών θα εγγραφούν κανονικά στην κοινότητα της Οξυάς και θα επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσαν, όταν υπέβαλαν τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων στην υπηρεσία της κτηματογράφησης. Ίδωμεν!

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου