Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021




158. Φάκελος "Οξυά"5 - Στη μετά "Ιανό" εποχή: 

            Τα εύσημα στον Πρόεδρο της Οξυάς και                          στο Δήμαρχο Μουζακίου!

   Ανέβηκα στη γενέτειρα μετά την καταστροφική θεομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 και είδα το φάντασμά της μέσα στις ποταμιές και πάνω στα βουνά μας. Δρόμοι χαλάσματα, γεφύρια γκρεμισμένα! Πέρα από το Κέντρο του χωριού, παντού αδιέξοδα. Πράγματι, βιβλική η καταστροφή, όπως έδειχναν οι εικόνες, αλλά ανέφερα και στην υπ' αριθ. 148 θεματική ενότητα αυτού του ιστότοπου. 

Δρόμος στην Οξυά μετά την αποκατάσταση

     
Σήμερα, εννιά περίπου μήνες μετά το πέρασμα του "Ιανού", η κατάσταση αρχίζει να αναστρέφεται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τοπική Κοινότητα Οξυάς και Δήμος Μουζακίου) έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε πλήρως στο τιτάνιο έργο που είχε να επιτελέσει, προκειμένου να αποκαταστήσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που η θεομηνία άφησε πίσω της. Προτεραιότητα δόθηκε στις πιο αναγκαίες υποδομές και η αποκατάσταση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

                                                    Προκειμένου για την Οξυά!

      Προκειμένου για την Οξυά, πρώτα κατασκευάστηκε η γέφυρα που συνδέει το Κέντρο του χωριού με το συνοικισμό της Μεσορράχης. Στη συνέχεια, μέσα σε διάστημα δύο μόλις μηνών, αποκαταστάθηκαν: η σύνδεση της Αγίας Τριάδας με το Μουζάκι, η σύνδεση της Αγίας Τριάδας με τον οδικό άξονα προς ανατολική Αργιθέα και το HOTEL KΟΥΤΣΙΚΟΥΡΗ, η σύνδεση του Κέντρου της Οξυάς με το Παλαιοχώρι, τα Βαγένια και το Μουζάκι, η σύνδεση του Κέντρου της Οξυάς με την απέναντι ανατολική πλευρά του χωριού, μέσω των οικισμών Ζαμανάτικου - Σκαμνακίων και Γουρνόλακκας, ενώ σύντομα αναμένεται ένας καλύτερος καθαρισμός του δρόμου στη θέση Καλυβάσα- αφού πρώτα στεγνώσει καλά - ώστε να γίνει επανασύνδεση της ανατολικής πλευράς με την Αγία Τριάδα. Επίσης, σύντομα αναμένεται - κατά δήλωση του Προέδρου στο Facebook - να τεθεί σε λειτουργία η βασική οδική αρτηρία από Βρύση Αλαμανή προς δάσος Οξυάς - Αρματολιάτικο - Μεγάλη Βρύση - Κέντρο Οξυάς. Δηλαδή, όπως γίνεται αντιληπτό, σε όλους τους δρόμους της Οξυάς - σε μεγάλους και μικρότερους οικισμούς - αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία ή πρόκειται σύντομα να συμβεί. Στους βοσκότοπους, έγινε, επίσης, καθαρισμός των δρόμων, όπου υπήρχε πρόβλημα σύνδεσης. Καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για να γίνουν όλα αυτά και για τούτο αξίζει να δώσουμε τα εύσημα, τόσο στον Πρόεδρο της Οξυάς, Λάμπρο Ευθυμίου, όσο και στο Δήμαρχο Μουζακίου, Φάνη Στάθη! Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει έργα και επίλυση προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητά τους και για την αποφασιστικότητα που τους διακρίνει, προκειμένου να ξεπερνούν τα βαρίδια των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που παρουσιάζει το νομοθετικό μας πλαίσιο και ο δημόσιος τομέας. Η αναγνώριση όλων αυτών των προσπαθειών αποτελεί τουλάχιστον ένδειξη θάρρους και καλής προαίρεσης εκ μέρους των δημοτών. Και, όμως, υπήρξαν πρόσωπα που μάλλον τους κατέκριναν, αντί να τους συγχαρούν!

                                               Δημοσίευμα του Γιώργου Καραβίδα!

     Αναφέρομαι σε δημοσίευμα - ανάρτηση σχολίου στο Facebook, στις 26.6.2021 - του Γιώργου Καραβίδα, κάτω από την ανακοίνωση του Προέδρου της Οξυάς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Οξυάς. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος έγραψε τα εξής στο εν λόγω σχόλιό του: "....Καλημέρα, Πρόεδρε. Η αλήθεια είναι ότι η ανάρτησή σου μόνο αγανάκτηση προκάλεσε στους Οξυώτες, που αντιμετωπίζουν ακόμα σωρεία προβλημάτων, και δημιουργεί και λάθος εντυπώσεις σ' αυτούς που πρέπει να δώσουν λύσεις στα ίδια προβλήματα. Η Οξυά δεν είναι μόνο δυο ή τρεις οικισμοί.....αυτό το ξέρεις, φαντάζομαι".                                                                                                              Προκάλεσε αγανάκτηση η ανάρτηση του προέδρου της Οξυάς, γιατί; Τους δρόμους που ανοίχτηκαν αναφέρει ο Πρόεδρος στην ανακοίνωσή του και αυτό μόνο ανακούφιση προκάλεσε στους υγιώς σκεφτόμενους Οξυώτες. Σε όλους τους οικισμούς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και κανείς δεν έμεινε αβοήθητος. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια; Στη φάση που βρισκόμαστε, τι άλλο όφειλε να γράψει ο Πρόεδρος - πέρα από τις αποκαταστάσεις αυτές - ώστε να είναι συνεπής με το έργο που έχει επωμισθεί, ευρισκόμενος σε συνεχή κίνηση και διαβούλευση για όσα έπρεπε να γίνουν; Εγώ θαυμάζω και τις αντοχές αυτού του ανθρώπου! Πάνω στα χαλάσματα βρήκε το κατάλληλο έδαφος ο Γιώργος για να κάνει την άγονη πολιτική του αντιπαράθεση; Η αρνητική στάση του Γιώργου Καραβίδα, θα μου πείτε, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Είδαμε ποια ήταν η τοποθέτησή του απέναντι στο θέμα του μύλου της Οξυάς. Δεν έχει, λέει, στοιχεία ότι ο χώρος του μύλου ανήκει στον Άγιο Δημήτριο! Δεν έχει στοιχεία, ή επιλέγει να μη θυμάται τα στοιχεία που υπάρχουν; Είναι πολλά αυτά, αλλά όχι της στιγμής. Θα του θυμίσω, όμως, μόνο ένα: Ποιος έχτισε το μύλο; Ούτε αυτό το γνωρίζει; Έχουν γίνει έρευνες πάνω σ' αυτό και γράφτηκαν βιβλία. Δεν τα διάβασε; Ε, λοιπόν, εκείνος που έχτισε το μύλο, σ' αυτόν ανήκει και ο πέριξ χώρος του. Ο ίδιος ο μύλος αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο για την κυριότητα του χώρου. Εκείνος που επιχειρεί να διαχωρίσει το μύλο από τον πέριξ χώρο του, είναι σαν να επιχειρεί να διαχωρίσει ένα σπίτι από την αυλή του! Χωρίς το γύρω χώρο του, δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ο μύλος. Δεν έχουν σημασία πλέον αυτά, θα μας πουν κάποιοι. Βεβαίως, και έχουν σημασία, τους απαντώ. Γιατί το πνεύμα που δημιούργησε πολλά από τα προβλήματα, που υπάρχουν σήμερα στην Οξυά, είναι πάντα παρόν. Το ίδιο πνεύμα της αντίδρασης ήταν που ανέβαλε, τουλάχιστον για δεκαπέντε χρόνια, τα υδροηλεκτρικά και τα άλλα έργα των ΑΠΕ στην Οξυά. Κερδισμένοι; Μόνο αυτοί που κρύβονται στο βάθος και περνούν έντεχνα τις αντιαναπτυξιακές τους ιδέες σ' αυτή τη χώρα. Η ζημιά - υπολόγισαν - να προέλθει από την επί χρόνια αναβολή αυτών των έργων! 

                                       Αρνητική η στάση του και απέναντι στα Ψηφίσματα!

    Την ίδια αρνητική στάση κράτησε ο Γιώργος Καραβίδας και απέναντι στα Ψηφίσματα των Οξυωτών, στη συνάντηση του μύλου, τον Αύγουστο του 2018. Για ποιο λόγο έγινε αυτό, ακόμα και σήμερα δεν έχει επαρκώς διευκρινισθεί. Ενοχλήθηκε γιατί(;) ο Γιώργος από Ψηφίσματα που βγήκαν με δημοκρατικές διαδικασίες και αναδείκνυαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει - πόσω μάλλον σήμερα! - η Οξυά, σε σχέση με τα έργα στις υποδομές της; Υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει ότι αυτά τα προβλήματα υπάρχουν και στη μετά "Ιανό"εποχή; Όμως, θα πρέπει, με την ευκαιρία, να ειπωθούν - έστω και αργά - κάποιες αλήθειες για τα Ψηφίσματα. Η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν ανταποκρίθηκε καν σ' εκείνα τα Ψηφίσματα - θεματική ενότητα 107 αυτού του (αρχικού) ιστότοπου - και ξέρετε γιατί; Γιατί στηρίχθηκε τότε στα αρνητικά για τα Ψηφίσματα δημοσιεύματα του Γιώργου Καραβίδα (και των ομοϊδεατών του), τον οποίο, μάλιστα, αργότερα επιβράβευσε κιόλας με το να τον εντάξει στο δυναμικό της, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Ούτε ένα ευρώ δεν πήρε η Οξυά από την τότε κυβέρνηση! Μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Οξυά πήρε ήδη ένα κονδύλι ενός εκατομμυρίου, για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον "Ιανό", και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, για την κάλυψη τόσων πιεστικών αναγκών στα βασικά έργα των υποδομών της. Δύο είναι αυτά: ασφαλτοστρώσεις και πλατεία στο Κέντρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Οξυά είναι το τελευταίο χωριό της Ε.Ε. που δεν έχει πλατεία!

                                Και δύο πολύ σοβαρές τεχνολογικές ελλείψεις στην Οξυά!

     Εκτός από τις προαναφερόμενες ελλείψεις, στην Οξυά υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα σε υποδομές σύγχρονης τεχνολογίας. Ούτε Wi - Fi λειτουργεί, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του Internet, αλλά ούτε τηλεοπτικό σήμα υπάρχει σε αρκετά σημεία του χωριού. Χωρίς αυτές τις δύο βασικές τεχνολογικές υποδομές, η Οξυά μοιάζει να κινείται σε ρυθμούς δεκαετιών πίσω στο χρόνο! 

                                                 Ας κάνουμε και λίγο χιούμορ!

       Μετά τα παραπάνω, ώρα να κάνουμε και λίγο χιούμορ, γιατί πολλαπλώς έχουμε πιεστεί!                                                         

1. Ακριβώς πάνω από το προαναφερθέν σχόλιο του Γιώργου Καραβίδα, στο Facebook, είχε προηγηθεί ένα άλλο ενός.....σωματάρχη του Γιώργου - ονόματα να μη λέμε! Το σχόλιό του είχε μόνο τρία γράμματα - κι αυτά άφωνα! "Κ.τ.λ.", έλεγε το σχόλιο! Προφανώς, ο σχολιάσας ξέχασε όλο το περιεχόμενο των σκέψεών του και πρόλαβε να γράψει μόνο κάποια σύμφωνα που απόμειναν, σαν ξέφτια, στην άκρη του μυαλού του!

2. Πριν από δύο χρόνια, συζητούσα με κάποιον συγχωριανό μας - του ιδίου πάλι κύκλου ήταν - για το θέμα του μύλου. Δεν συμφωνούσε με τα ατράνταχτα επιχειρήματά μου και, κατηχημένος όπως ήταν, κάθε φορά που τα έβρισκε σκούρα, άλλαζε κουβέντα. Αφού, τελικά, είδα ότι τα επιχειρήματά μου έβρισκαν συνεχώς...τοίχο και αντί για εποικοδομητικό διάλογο κάναμε δύο παράλληλους μονόλογους, άλλαξα ύφος συζήτησης και του λέω:                                                                                                          -Ξέρεις, γιατί εγώ τα καλοκαίρια ανεβαίνω στο χωριό;                                                                                -Γιατί; μου λέει.                                                                                                                                           -Γιατί βρίσκω εύκολα....κλωνάρια!








  




  














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου